咨詢預約
香港電話

+852 46533341

郵箱電話

nearhk@outlook.com

香港電話

Wechat

Whatsapp

廣東話免費咨詢預約

您即將撥打維港口腔連鎖咨詢電話

+85246533341

取消

確定

WhatsApp咨詢

點擊「確定」,即可咨詢預約維港口腔,並申請免X-Ray費用,免問診金費用!

取消

確定

WeChat 添加

點擊「打開wechat」進入微信,長按二維碼進行添加,添加即可預約

并申請免X-Ray、問診金費用

取消

確定

您的位置: 首頁 > 兒童牙科 > 兒牙診療
維港故事都在這

細路嘅牙齒點樣睇呢?


image

  

喺歐美發達國家,小朋友由細就開始見牙醫啦:唔一定係有病痛嘅時候,好多時候純粹係保健、保養。不過喺中國有句成語話:八歲八,換狗牙。好多家長就想:反正要換嘅,到時再講都得。
呢段時間裏面嘅事,可能真係遲咗。因為冇從小養成科學嘅護齒習慣,加上進食時嘅不衛生、冇智慧嘅選擇,滿足咗口腹之欲,小朋友就經常摀住小腮骨、苦住小樣:媽媽,牙痛!
孩子個邊牙痛,大人那邊頭痛,特別係牙醫——牙醫好歡迎細路嚟做牙,但如果來唔急,呢個就有啲難題,因為治療細路牙病時佢啲行為表現好難控制。要將一位哭嚎不止嘅病童變成合作無間唔怕看牙嘅細病人,真係需要一啲牙科行為處理咁高級嘅技巧,非但牙醫自己要有耐性同技術,佢哋嘅言行,zIobWs:FNkMtD,將直接加重或減輕孩子的苦痛和牙醫的困難。

  

下列兒童齒科治療須知,是我哋忠告台灣家長嘅,對您相信都會有啲啟發:

  

治療前:
1.禁止喺仔女面前訴說自己曾經經歷過嘅痛苦治療經驗。佢會令細路產生先入為主嘅恐懼感。哪怕家長自己饱尝苦頭、講齒色變,帶細路睇牙時都請唔好緊張,裝都要裝出嚟好容易嘅樣。
2.唔好騙細路話“只係俾牙醫叔叔睇睇而已”,因為牙醫生肯定唔會只係睇睇而已,謊言好快會被揭穿。cfdBTb,可以回答下“等牙醫叔叔檢查完咗先會知道”。

  


  


3.唔好用買賣手段騙,慢慢教佢明白保持口腔衛生同看牙齒好重要,知道定期檢查口腔健康係佢自己應該負責嘅。有啲似呢樣“如果你肯睇牙醫生,我就買玩具或口香糖比你。”“每次去讓醫生幫你搞掂有蛀牙嘅牙齒,之後就可以食你鍾意嘅野啦。”有啲許諾等等,都唔係好選擇。治療時:
1.不要抱有在一次治療時间内完成多项治疗工作的幻想,細路耐性有限,一次治療時间不要超过20-30分鐘最好。
2.唔好提“拔牙,打針,注射,痛楚”唔好用會令細路驚恐嘅字眼,可以用“拎,上去”用等嘅字代替。像“今天把牙虫拎掉,今天上去不上去麻药”等緊啦。
3.配合牙醫,保持安靜,傾吓微笑。讚揚啲細路喺度好好咁做,威嚇或責罵絕對唔得。目的係令啲細路同牙醫建立穩定關係、有良好嘅單向溝通關係。
4.經過兩三次治療之後,像已习惯治疗环境,父母應尽量退出診療室,像此可以养成孩子的独立性,同時佢會好開心自己長大咗,被尊重啦。
5.當治療過程中需要麻醉時,請你神情自然輕鬆,千萬唔好為咗安慰而攬住細路嘅手,話“冇問題,一点痛楚而已,忍耐一陣啦。”像此一話,將使原本輕鬆嘅狀態變得緊張。
6.牙醫有時會用柔和但有威勢嘅語調喝令細路,呢個多數係細路有啲唔乖嘅行為,為免細路受到傷害,必須用較獨斷嘅方法嚟處理。家長唔使驚訝,都唔好出聲,呢個係控制小朋友行為嘅方法,唔係牙醫發脾氣嘅。治療完之後:
1.治疗过程中孩子像果哭了,唔好責怪佢,应話“雖然喊咗,但係你好勇敢地完成咗治療。”像果没哭,可話“今日好厲害啊,一啲都冇喊。”但係唔好買野賄賂佢。
2.像果治疗过程中上去了麻药,返去2-3鐘意搵下個陣睇細路,勿要佢咬破啲嘴唇。因為依家唇部未夠敏感,細路有啲好奇會不停咬,咬破了也不知疼痛楚