咨詢預約
香港電話

+852 46533341

郵箱電話

nearhk@outlook.com

香港電話

Wechat

Whatsapp

廣東話免費咨詢預約

您即將撥打維港口腔連鎖咨詢電話

+85246533341

取消

確定

WhatsApp咨詢

點擊「確定」,即可咨詢預約維港口腔,並申請免X-Ray費用,免問診金費用!

取消

確定

WeChat 添加

點擊「打開wechat」進入微信,長按二維碼進行添加,添加即可預約

并申請免X-Ray、問診金費用

取消

確定

您的位置: 首頁 > 兒童牙科 > 兒牙診療
維港故事都在這

如果孩子嘅牙齒長咗雙排,應該點做呢?

  

“哎呀,兒子乳牙還沒有掉,怎麼邊上好像就開始長牙咯?醫生你快幫我看下這是怎麼回事……“

  

幼兒園高年級和小學低年級的父母們,這個橋段是不是經常碰到?

  


爲什麼會發生這種事情呢?

  


  

孩子這是乳牙還沒脫落,新牙就長出來了,表現爲”雙排牙“現象。這種情況就是我們所說的“乳牙滯留”。

  


  

  

  

乳牙滯留有以下兩種情況:

    

1、 繼承咗恆牙已經長出嚟,但乳牙仲未掉落,叫做早期滯留;

  

2、恆牙未長出嚟,但已經超過正常換牙年齡,叫做晚期滯留;

  



  

乳牙滯留的原因有很多,比較常見嘅原因係而家嘅細路飲食過於精緻,牙弓長度發育不足,繼承恆牙冇地方長,乳牙根部吸收唔完全,所以唔能夠自己脫落。

  


  

遇到乳牙滯留形成的“雙排牙”,家長應該盡快帶孩子去牙科醫院拔除留低嘅乳牙,俾永久牙齒有足夠空間長出來。

  


  

將阻住永久牙齒萌芽嘅乳牙拔掉!!!

  


  

對於永久牙齒已經長出但乳牙仍然留住嘅情況,應該盡快拔除,避免影響永久牙齒正常位置嘅萌芽。

  


  

但是超過換牙年齡但乳牙仲未掉落,永久牙齒又未長出嘅情況,就唔要輕易拔掉,如果永久牙齒天生缺失,應該盡量保留乳牙。

  

  

食物太精細,牙齒蛀牙患病率偏高



  

現時市面上嘅幼童食品愈黎愈多都係高糖、精細、質地軟啲。而進食呢啲食物容易導致兩個大問題。

  

  

首先,糖類食品(特別係蔗糖)同蛀牙嘅發生有好緊密嘅關係,係主要嘅致蛀因素。而小寶寶尤其喜食糖類食品,經常進食呢啲食品又唔即時刷牙,糖分液體就易附著喺牙齒嘅小窩入面、裂紋同埋縫隙等難以清潔嘅地方,喺致齲菌嘅參與之下大量產酸,呢啲酸同牙面長期接觸,再加上細菌代謝產物嘅作用,就會產生蛀齒。

  


其次,過頻地進食精細、質地軟同黏稠度高嘅食物,導致短時間內發育緊嘅顱、頜、面、牙齒同牙齒周圍組織冇得到足夠嘅刺激,使得頜骨發育不足,導致即將長出嘅常齒嘅牙量同骨量唔成正比,令到替換嚟嘅常齒咁樣排列唔整齊,發生齒列擁擠畸形。恆齒嘅擁擠唔均勻仲容易令新生嘅恆齒發生蛀齒。

  

  

想想睇,自己屋企有冇各種煮嘢機,研磨機,經常煮煲湯,俾寶寶加餐?

  

仲未換齒嘅爸爸媽媽哋,你哋仲有機會避免呢種情況。

  

俗話講得好,“粗茶淡飯養身體”,食物對乳牙嘅刺激作用可以促使佢哋正常脫落,鼓勵細路多食啲硬質粗纖維嘅食物,比如豆類、甘蔗、玉米等等,嘅!

  

  

養成早晚刷牙嘅習慣、飯後漱口,尤其係食完糖果之後好認真地漱口保持衛生。

  


長身體嘅小朋友:咬住嘴唇、咬舌頭、吹口哨、咬鉛筆等等。