咨詢預約
香港電話

+852 46533341

郵箱電話

nearhk@outlook.com

香港電話

Wechat

Whatsapp

廣東話免費咨詢預約

您即將撥打維港口腔連鎖咨詢電話

+85246533341

取消

確定

WhatsApp咨詢

點擊「確定」,即可咨詢預約維港口腔,並申請免X-Ray費用,免問診金費用!

取消

確定

WeChat 添加

點擊「打開wechat」進入微信,長按二維碼進行添加,添加即可預約

并申請免X-Ray、問診金費用

取消

確定

您的位置: 首頁 > 兒童牙科 > 窩溝封閉
維港故事都在這

科普-牙齒嘅成長與窩溝封閉


  

工欲善其事必先利其器,要打敗龍齒等口腔問題,首先要明白牙齒的生長順序。

  


  

  

  

  

  

  

  

明白牙齒的生長之後,我哋再嚟了解下牙齒入邊導致龍齒最重要嘅因素之一,窩溝入邊有食物嘅殘留,萬字所講嘅窩溝就係磨牙(就係後槽牙)咀嚼面上的凹坑同埋裂隙。

  

刷牙、漱口等方法好難深入到窩溝裡面,只要保護好窩溝部位,就會大大降低患龍齒嘅可能性。窩溝封閉,就係將一種對人體無害而且可以自凝嘅合成有機高分子樹脂材料塗喺牙齒嘅窩溝入面,材料硬化之後可以長期保留喺窩溝度,咁樣就好似形成一層保護性嘅屏障,隔絕了細菌同埋食物殘渣對牙齒的侵蝕,就好似俾牙齒著咗一層保護衣。

  

  

  

  

  

  

口腔健康最好以預防為主,減少蛀牙嘅發生,窩溝封閉是有效的手段之一。