咨詢預約
香港電話

+852 46533341

郵箱電話

nearhk@outlook.com

香港電話

Wechat

Whatsapp

廣東話免費咨詢預約

您即將撥打維港口腔連鎖咨詢電話

+85246533341

取消

確定

WhatsApp咨詢

點擊「確定」,即可咨詢預約維港口腔,並申請免X-Ray費用,免問診金費用!

取消

確定

WeChat 添加

點擊「打開wechat」進入微信,長按二維碼進行添加,添加即可預約

并申請免X-Ray、問診金費用

取消

確定

您的位置: 首頁 > 兒童牙科 > 窩溝封閉
維港故事都在這

細路仔牙齒保護好,窩溝封閉要做好!

  


先嚟識下係咩係“窩溝”?

青少年中90%以上嘅齲齒(蛀牙、蟲牙)發生喺磨牙(後槽牙)嚼食物嘅咬合面上,依個牙面上有好多凹凸唔平嘅點隙裂溝,係牙齒發育過程中牙尖融合所形成嘅,我哋叫佢做“窩溝”。佢形態好複雜,深淺各有唔同,刷牙、漱口等方法很難使窩溝完全清潔,係最容易發生蛀牙嘅位。

  

咁又話係“窩溝封閉”?

  

窩溝封閉是用一種合成的有機高分子樹脂材料(冇對身體有害),塗在牙齒的窩溝內,材料硬起黎之後,就好似俾牙齒著咗一層保護衣,使牙齒免受食物同細菌侵蝕,係一種有效嘅防蛀方法。

  



  

窩溝封閉是全世界公認的最爲有效、最經濟、最易操作嘅防蛀方法。醫生建議,16嵗以下孩子應進行窩溝封閉,以降低齲齒發生嘅機會。呢個方法係無痛、無創傷嘅,呢個技術喺國際上面已經有好多年嘅使用歷史50點解要做窩溝封閉呢。

  


  

因為小朋友新長嘅恆磨牙咬合面有凹凸不平“窩溝封閉”?

  

呢啲地方容易堆積齲齒細菌同埋食物殘渣,上面有很多的窩溝點隙,長時間嚟講,而且刷牙也無法清除乾淨,時間長咗嘅話,窩溝部位就容易發生齲齒,稱為“窩溝齲”。

  


  

如果窩溝齲得不到及時的治療,齲壞逐漸發展,就會出現牙痛等嚴重病徵,病變大嘅患牙甚至需要拔除,嚴重影響小朋友嘅健康同埋成長發育。根據統計,兒童恆牙齒嘅齲齒中90%以上都是窩溝齲。所以,做好窩溝齲的預防將會大大降低兒童恆牙齲的患病機會。

  

“窩溝封閉”嘅最佳時間係? 

乳磨牙3-4嵗,第一恆磨牙6-7嵗,第二恆磨牙11-13嵗,雙尖牙9-13嵗。對口腔衛生唔良嘅細路,雖然年齡較大或者牙齒萌出口腔嘅時間較久,可考慮放寬窩溝封閉的年齡。

  

窩溝封閉的詳細過程


清潔牙齒。

  



  

用螺口注射器將材料塗至腔內。

  



  

用小刷將材料帶入並按摩25秒鐘(厚度約0.5毫米),清除多餘的材料。

  



  

光固化材料,持續20秒。

  



  

修復:2毫米薄層應用材料. 墊底:應用層(1毫米厚度)。每一層上的光固化需20秒。

  



  

清除多餘的材料。修整外形、完成。