咨詢預約
香港電話

+852 46533341

郵箱電話

nearhk@outlook.com

香港電話

Wechat

Whatsapp

廣東話免費咨詢預約

您即將撥打維港口腔連鎖咨詢電話

+85246533341

取消

確定

WhatsApp咨詢

點擊「確定」,即可咨詢預約維港口腔,並申請免X-Ray費用,免問診金費用!

取消

確定

WeChat 添加

點擊「打開wechat」進入微信,長按二維碼進行添加,添加即可預約

并申請免X-Ray、問診金費用

取消

確定

您的位置: 首頁 > 牙齒美白 > 洗牙
維港故事都在這

每天刷牙點仲需要洗牙?洗牙好處可多了!


洗牙有冇好處?有啲人話洗牙“好好好”,有啲人就唔識洗牙係乜嘢。時常聽到人講洗牙的事情,“真神奇”喺邊呢?呢個係好多冇洗牙過嘅人都會有嘅一個疑問,我們一起來了解下洗牙有冇好處這個問題,繼續睇落去。

  

  

洗牙有冇好處?有咩好處呢?

  

1、預防牙齒疾病

  

冇洗牙嘅人群好可能會患上牙周病,呢係因為牙齦組織同骨骼之間產生嘅一種傳染病,會令你嘅牙齒移動,呢個係好多成年人牙齒會脫落嘅一個元兇。如果喺早期嘅時候做預防嘅話,就可以防止呢個情況發生嘅更正的內容是,如果冇及時治療嘅話,噉等緊你就唔得唔到食壞了。喺日常生活入面,定期洗牙係可以預防呢個情況發生嘅喇。

  

2、預防口腔癌

  

口腔癌也是近年來讓人們死亡的一箇幾率很高的疾病,經常洗牙嘅話,可以有效的預防這個情況的發生,因為洗牙可以保持牙齒嘅清潔,喺洗牙嘅同時牙醫亦會幫你檢測牙齒有冇出現異常,對於一啲口腔疾病嘅早期都係可以及時發現嘅喎。

  

  

3、維持身體健康

  

有研究表示,唔洗牙嘅人羣好可能會因為口腔唔健康而引起心臟病發作同中風。專家建議每六個月就要洗牙一次,對於啞鈴的健康是非常好的,並且可以預防心臟病發作和中風的發生。

  

4、保持口腔衛生

  

洗牙嘅好處係對牙齒好好,可以通過洗牙保持口腔衛生。而洗牙可以同時做口腔檢查,如果你嘅牙齒有異常嘅話,洗牙過程中會發現到呢。

  

5、預防口臭

  

患有口臭的人羣中,好多人都唔洗牙。所以側面嚟講咁解釋,唔洗洗牙好易會導致一啲細菌黏係牙齒上,引致口腔出現異味。而洗牙就可以好好解決呢個問題啦,洗牙是解決口臭的一箇很好的途徑。當然啦,如果你洗牙之後還是會有口臭的話,咁就考慮係唔係因為你身體內部出現咗其他問題而導致嘅囉。