咨詢預約
香港電話

+852 46533341

郵箱電話

nearhk@outlook.com

香港電話

Wechat

Whatsapp

廣東話免費咨詢預約

您即將撥打維港口腔連鎖咨詢電話

+85246533341

取消

確定

WhatsApp咨詢

點擊「確定」,即可咨詢預約維港口腔,並申請免X-Ray費用,免問診金費用!

取消

確定

WeChat 添加

點擊「打開wechat」進入微信,長按二維碼進行添加,添加即可預約

并申請免X-Ray、問診金費用

取消

確定

您的位置: 首頁 > 兒童牙科 > 兒牙診療
維港故事都在這

孩子新換嘅門牙出現咗鋸齒狀?長大咗會唔會消失呢?


“醜小鴨”期


◆ 其實細路而家都係經歷住佢地嘅“醜小鴨”期。幾乎每個小朋友都要經歷, 其中80%嘅又黃又醜嘅大門牙會慢慢自己長好, 家長唔洗瞞憂慮。

 

  

如果將蔬菜水果攪拌成泥喂孩子等精細化飲食,或容許孩子吸手指、啃嘴唇、咬鉛筆、開口呼吸不良習慣等, 咁就會成為擔心孩子門牙點都長唔靚嘅20%嘅家長啦。

  


  

◆ “醜小鴨”期指兒童乳恆牙開始替換時,剛萌出嘅前牙歪斜唔齊,睇上去唔好睇。

 

  

這個期有一箇突出的表現就是兩個前門牙間常出現較大的間隙,一般縫隙細過3毫米。由此導致小朋友喺開口講話嘅時候,尤其係微笑嘅時候,面容出現唔協調。家長亦常常因此煩惱,係咪需要矯正牙齒呀?

  

事實上,大部分父母無需太擔心。小孩的前牙初長時兩顆牙冠會像八字型生長,這是一種正常的過渡狀態。這是由於前門牙的根部受到旁邊牙齒的擠壓而出現偏斜和間隙。

  

  

因此,當前門牙兩側的牙齒,即側切牙和尖牙(又稱虎牙)長出來後,中間嘅間隙可以慢慢自己消失,傾斜嘅牙齒亦會自動調整而排齊。

  

  

另外有一啲特殊嘅情況會導致門牙嘅間隙較大(超過3毫米),噉就需要治療啦:

  

小朋友有唔好嘅習慣,例如喜歡咬鉛筆、 吸手指等等,或者晚上訓覺嗰陣出現鼻喉問題,呢樣會導致門牙嘞“視對”,門牙之間嘅空隙會變大,會斜咗。

  

  

一部分孩子的兩個門牙會出現異常的多生牙或者上脣繫帶附著過低等造成的門牙之間間隙過大的情況。多生牙啲大都位於兩隻上門牙之間,可以係呢個情況下進行檢查同埋治療。

  

  

因此,若是家長髮現小朋友在換牙期間兩上門牙間出現縫隙,千請勿將正常嘅生理現象同病理狀態搞混,尤其不能自行將橡皮圈等套在有縫隙的牙齒上造成牙齒和牙齦的損傷。

  

  

建議家長及時帶細路去醫院檢查,由專業醫生判斷門牙間隙係屬於生理性定係病理性,然後再進一步治療,微軟雅黑。

  


“鋸齒狀”門牙咩事啊?

 

新換的門牙剛萌出時呈鋸齒狀。“鋸齒”係牙齒嘅發育紅腫,跟隨年紀增長,牙齒會因為咀嚼同埋碰觸其他牙齒而慢慢磨損,逐漸變得平滑。

  

  

過處的牙點點都咁黃嘅黎?

  

  

過處長嘅恒牙黃係正常嘅現象啦,呢係因為恒牙鈣化嘅程度比乳牙高,咁就係話,恒牙最外層嘅牙釉質透明度比乳牙好,所以就容易透出入面嘅黃色牙本質。但如果牙齒真係變色好嚴重嘅話,請快啲去看牙醫啦,睇睇係咪有咩問題。

  

  

孩子的換牙期,有啲牙齒嘅不整齊會自己調整返,等全部換牙完成之後,小朋友就會華麗地變成“白天鵝”喇。

  

  

不過都有啲牙齒情況係異常嘅,需要即時幹預,所以建議定期帶孩子去看牙醫,問題早啲發現、早啲處理。